Jak dlouho si můžete nechat otevřenou láhev vína?
Neexistuje nic jako dobrá láhev vína k lahodnému jídlu! Když ho ale nedopijete, byla by škoda nevědět, jak ho uložit, abyste si ho později užili v dobré kondici. Naštěstí existuje řada řešení, jak udržet otevřenou láhev vína v optimálním stavu.
Lze víno po otevření uchovat?
Skladování vína v optimálních podmínkách je životně důležité pro zachování jeho chuťových vlastností. Jakmile je láhev otevřena, víno již netěží z atmosféry, která přispívá k zachování jeho kvalit. Chuť, vůně a strukturu vína může změnit řada faktorů, včetně tepla a světla. Navíc příliš dlouhé vystavení vína kyslíku podporuje oxidaci a přeměňuje ho na ocet. Víno se může po otevření zlepšit díky dekantaci, ale tyto úkony nesmí narušit jeho původní chuť, nebo dokonce víno učinit nepitelným. Ale nebojte se! Je naprosto možné ponechat si otevřenou láhev vína, kterou jste nedopili. Logicky byste ji měli stárnout stejně jako uzavřenou láhev.
Jak dlouho si můžete udržet otevřenou lahev vína?
Po otevření lze láhev vína uchovat relativně krátkou dobu. Pokud ochutnáte stejnou láhev několik dní po sobě, všimnete si, že vůně a chuť se v průběhu času mění. Oxidace může být zpočátku prospěšná, ale časem způsobí znehodnocení vína. Ne všechna vína se však vyvíjejí stejně. Některé se zhoršují mnohem rychleji než jiné. Obecně řečeno, tmavší vína vydrží mnohem déle než světlejší.
Jak dlouho lze udržovat otevřená lahev červeného vína?
Po otevření láhev červeného vína moc dlouho nevydrží. Některá červená vína odhalují své plné aroma při otevření před pitím nebo dekantací. Víno však po pár dnech začne oxidovat a ztrácet na živosti. Když víno rozvine lehce octové aroma, znamená to, že zoxidovalo a už se nedá pít. Jak již bylo zmíněno výše, vývoj vůní se u jednotlivých vín liší. V případě lehčích červených vín lze láhev skladovat 1 až 3 dny. Totéž platí pro vína vyrobená z Pinot Noir, která jsou zvláště citlivá na působení vzduchu. Červená vína bez přidané síry nebo organických přísad jsou také křehčí. Plná, tříslovitější červená vína mají naopak pevnou strukturu. Po otevření je lze skladovat 4 nebo 5 dní.
Jak dlouho lze udržovat otevřená lahev bílého vína?
Na rozdíl od červeného vína vydrží bílá vína s plným tělem kratší dobu než lehká bílá vína. Podobně obsah cukru ve víně ovlivňuje, jak dlouho lze láhev uchovávat. Plná bílá vína, která byla fermentována a/nebo zrála v dubových sudech, by se měla obecně vypít do 2 až 3 dnů. Tato vína často vykazují menší rozvoj květinových a ovocných vůní. Mají tendenci rychle ztrácet živost a svěžest. Na druhou stranu lehčí bílá vína uzavřená šroubovacím uzávěrem vydrží 1 až 2 dny působení kyslíku navíc. Zatímco suchá bílá vína by se neměla uchovávat otevřená déle než 4 nebo 5 dní, sladká bílá vína s vysokým obsahem cukru lze uchovávat mnohem déle. Je to proto, že cukr ve víně působí jako přírodní konzervační látka, která brání rozvoji bakterií, které mohou změnit aroma a chuť. Sladká bílá vína udržovaná v dobrých podmínkách lze pít do měsíce od otevření.
Jak dlouho se lahev růžového vína po otevření udrží?
Stejně jako lehká bílá vína lze suchá růžová světle zbarvená uchovávat 3 až 5 dní. Tmavší suchá růžovka se svými intenzivně ovocnými vůněmi a občasnými taniny mají lepší udržovací potenciál. Tato vína lze skladovat 4 nebo 5 dní. Polosuché rosé lze naopak uchovávat až 7 dní.
Jak dlouho po otevření šampaňského, crémantu či jiných sektů uchovávat?
Šampaňské se obvykle otevírá při slavnostních příležitostech a speciálních událostech, ale špatně se drží. Totéž platí pro crémanty a další šumivá vína. Tato vína se vyznačují svými bublinkami, které přispívají k jejich svěžesti a šíření jejich vůní. Jakmile je láhev otevřena, CO², který vytváří tyto bubliny, rychle uniká. Šumivost se postupně zmenšuje, až úplně vymizí. Ideální je vypít láhev šampaňského nebo Crémantu před koncem dne. Pokud však láhev na konci oslavy nedopijete, nechte ji maximálně 1 nebo 2 dny v lednici.
Jak dlouho po otevření fortifikovaného vína uchovávat?
Obohacená hroznovou pálenkou stárnou fortifikovaná vína pomalu a lze je uchovávat poměrně dlouho i po otevření. Je to díky vysokému obsahu alkoholu, který jim dodává vynikající stabilitu a silnou schopnost odolávat oxidaci. Většinu fortifikovaných vín lze po otevření uchovávat 1 měsíc.
Uchovávejte lahev vína v chladničce
Vysoké teploty urychlují oxidační proces, takže nejsou vašimi nejlepšími spojenci, pokud jde o udržování otevřených lahví vína. Po otevření je dokonce vhodné uložit láhev vína do lednice.
Uchovávejte lahev mimo světla
Světlo je jedním z nepřátel vína, zejména červeného vína, které bývá tónované. Snižte tedy vystavení světlu co nejvíce. Nepřipadá v úvahu nechat svou láhev v místnosti osvětlené denním světlem nebo jednoduše osvětlenou! Udržujte své víno mimo okna a jiné zdroje přirozeného světla. UV paprsky dopadající na láhev mají tendenci nepříjemně měnit chuť vína. V ideálním případě skladujte láhev na tmavém a chladném místě, mimo přirozené světlo. Přirozené světlo podporuje hromadění tepla uvnitř nádoby, což způsobuje oxidaci.
Přelijte víno do menší lahve
Čím je otevřená láhev vína plnější, tím méně se víno zkazí, protože bude méně místa pro vzduch. Víno tak bude méně vystaveno kyslíku. Pokud vám zbyde víno, před uložením do lednice ho přelijte do menší láhve. To platí i pro vína, která byla dekantována. Pokud se i přes všechny tyto tipy na skladování stane vaše víno nepitelné, nevyhazujte ho. Neváhejte jej použít při vaření k odglazování a obohacení chuti vašich pokrmů. Některé masové, drůbeží nebo rybí recepty lze vylepšit bílým nebo červeným vínem.
Ať už má vaše láhev vína šroubovací uzávěr nebo korek, po otevření ji držte ve svislé poloze. Tím se zmenšuje povrch v kontaktu se vzduchem nebo vystavení kyslíku.
Jaké systému lze použít pto uchování otevřených lahví?
Restauratéři a obsluha vináren nemají v této otázce na výběr. Pokud chcete mít láhev vína otevřenou několik týdnů, aniž by to ovlivnilo její kvalitu, můžete investovat do profesionálních systémů. Tyto nástroje byly speciálně navrženy pro dávkovače vína po sklenicích a pro udržování otevřených lahví.
Coravin: tento důmyslný systém umožňuje pít víno bez otevírání láhve. Tento nástroj vyvinutý ve Spojených státech amerických je originálním řešením problému skladování otevřených lahví vína. Jako injekční stříkačka propíchne korek dutá jehla, aby vytáhla víno. Když je víno extrahováno, jehla vstřikuje neutrální plyn. Pomocí této techniky můžete extrahovat víno několik měsíců, aniž by to ovlivnilo jeho kvalitu. Tento způsob konzervace je zvláště užitečný pro uchování vašech grands crus.
Další systémy: Vacu Vin, PresorVac, Advineo a další dusíkové systémy