Německá vína
Německo je jedna z nejseverněji položených, a přitom významných vinařských oblastí na světě. Pěstují se zde zejména bílé odrůdy vinné révy, kde je asi nejznámější Ryzlink rýnský (Riesling), který má zřejmě původ v povodí řeky Rýn. V Německu se nachází celkem 13 hlavních vinařských oblastí, nejznámější jsou asi Mosel a Rheingau. Kategorizace německých vín je velmi podobná jako u nás, na základě zbytkového cukru.
Německý vinařský průmysl je nejslavnější díky svému ryzlinku světové třídy, který se vyrábí podél řeky Rýn a jejího přítoku Mosely. Existuje široká shoda, že bílá vína z nejlepších míst a nejuznávanějších výrobců jsou jedny z největších na světě.
Němečtí vinaři přesvědčivě dokazují, že umí vyrobit skvělé víno i z jiných odrůd, k čemuž částečně přispěly klimatické změny. Například, jemný německý Spätburgunder (Pinot Noir) se nyní objevuje z různých regionů, zejména Baden, Pfalz a dokonce i maličkého údolí Ahr.
Pokud jde o vinařství, Německo se může pochlubit také jedním z předních vzdělávacích zařízení s univerzitou Geisenheim.
Od roku 2017 se země mohla pochlubit asi 102 000 hektarů (252 000 akrů) vinic. Tím se Německo umístilo na 14. místě na světě.