Chablis
V kopcích a údolích kolem řeky Serein v departementu Yonne na severu Burgundska jedomovem Chablis. Vyrábí se zde vína z okouzlujícího Chardonnay v chladném podnebí a tyto vína se vyznačují velkou svěžesti, dlouhověkosti a okouzlující mineralitou.
Chablis je historické vinařské město a region v severní střední Francii. Vyrábí lehká, suchá, bílá vína známá svou křemennou mineralitou a svěží kyselinkou. Vína AOC/AOP Chablis jsou vyráběna výhradně z odrůdy Chardonnay.
Vína Chablis jsou vyráběna v poněkud odlišném stylu než vína vyráběná jinde v Burgundsku. Jsou sušší a čerstvější, spíše než těžší a bohatě ochucené. Většina základních Chablis se fermentuje a zraje v nerezové oceli, přičemž použití dubových sudů je častější u vín vyšší úrovně, i když je pravděpodobnější, že se použijí větší sudy než nové sudy typu barrique, a vína v nich stráví kratší dobu.
Klasifikace Chablis
Obecně lze říci, že vinice Chablis jsou klasifikovány do čtyř úrovní kvality. Počínaje shora jsou to: Chablis Grand Cru, Chablis Premier Cru, Chablis a Petit Chablis.
Oficiálně je však obrázek trochu jiný. Podobně jako Côte d'Or mají vinice grand cru svůj vlastní apelační titul (ačkoli nejsou jednotlivé, ale seskupené – pravděpodobně kvůli skutečnosti, že lokality grand cru tvoří jeden blok).
Petit Chablis je vlastní apelací a nejméně prestižním titulem. Kromě relativně malých rozdílů (včetně minimálního obsahu alkoholu – 12,5 procenta u Petit Chablis, 13 procent u Chablis – a minimálního obsahu cukru v hroznech při sklizni – 153 g/l u Petit Chablis a 161 g/l u Chablis) je označení nápadně podobný standardnímu Chablis.
Apelace Chablis byla vytvořena v roce 1938 – ve stejné době jako apelace Chablis Grand Cru – na ochranu názvu Chablis, který se po celém světě používal k popisu vín, která se skutečnému Chablis jen málo podobala.