Rioja
Vinařská oblast Rioja se nachází na severu Španělska a je nejstarší apelací ve Španělsku (1925) a první, které získalo status Calificada (1991).
Rioja má tři zóny s různými vlastnostmi: Rioja Alta, Rioja Alavesa a Rioja Oriental (do roku 2018 nazývané Rioja Baja).
Díky zeměpisným rysům se jedná o oblasti, které jsou dokonale ohraničeny a odlišeny od okolních oblastí. 65 326 hektarů vinic chráněných označením původu je rozděleno mezi Rioja Alta (27 347 ha), Rioja Oriental (24 590 ha) a Rioja Alavesa (13 389 ha).
Půdy Rioja jsou také velmi vhodné pro kvalitní vinařství, protože mají vyváženou strukturu (písek, bahno a jíly), jsou mírně zásadité, chudé na organický obsah a v létě mají střední dostupnost vody.
Dělení Španělských vín podle zrání:
Joven – označení pro mladá španělská vína, která se uvádějí na trh prvním nebo druhým rokem po sklizni a jsou určena k okamžité spotřebě. Zpravidla svěží a ovocitá vína.
Cosecha (Semi Crianza) – víno s vyšší kategorií zrání. Víno může zrát i několik měsíců v barikových sudech.
Crianza – znamená metodu zrání v sudu alespoň 12 měsíců. Poté vína zrají několik měsíců v lahvích.
Reserva – označení pro červená španělská vína z nejlepších ročníků, která zrají minimálně 12 měsíců v barikových sudech a následně v lahvi.
Gran Reserva – vybraná červená španělská vína z výjimečných a nejkvalitnějších ročníků, která zrají minimálně 24 měsíců v dubovém sudu a poté minimálně 5 let v láhvi.
Fermentado en barrica – označení pro zrání bílých vín v barikovém sudu. Obdoba crianza, reserva a gran reserva u červených vín.
Cava – šumivé víno (sekt) vyráběný tradiční „šampaňskou metodou“ dvojího kvašení v láhvi.