Grüner Veltliner Federspiel Wachau 2023
Grüner Veltliner Federspiel Wachau 2023 je ovocné a elegantní víno se šťavnatými hruškovými tóny, náznaky kdoulí a pomerančů, zralého žlutého jablka a divokých bylin. Dobře vyvážené a koncentrované patro.
Fermentace začíná spontánně v nerezových tancích a trvá asi čtyři týdny. Poté víno zůstává na jemných kalech až do filtrace a lahvování v únoru 2024.
Grüner Veltliner Federspiel 2023, klasifikované jako Gebietswein nebo regionální víno, se vyrábí pouze z hroznů pečlivě ručně sklizených v údolí Wachau – jasný znak jeho typického regionálního charakteru. Pěstují se především na charakteristické humózní hlinité a štěrkové půdě na vinicích Rossatz. Je to klasický Federspiel s koncentrovaným ovocem a jemnou kyselinkou.
Kategorie: | Vína |
---|---|
Barva: | Bílé |
Odrůda: | Grüner Veltliner |
Zbytkový cukr: | Suché |
Obsah alkoholu: | 12,50 % |
Oblast: | Wachau |
Ročník: | 2023 |
Země: | Rakousko |
Objem: | 0,75 |
Uzávěr: | Šroubovací |
Balení: | Karton 6 ks |
Zatřídění: | Federspiel DAC |
Párování s jídlem
- Hodí se k salátům, zelenině, těstovinám nebo rybám.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Josef Fischer převzal rodinné vinařství v Rossatzu v roce 2015. Pro začátek si dal na čas. Měl na mysli spoustu změn – ale chtěl dělat všechno svým vlastním tempem a promyslet věci. Začal tedy s několika malými krůčky, ale některé z nich byly skutečně revoluční. Převedl 11 hektarů vinic na ekologické pěstování a vypustil kultivované kvasinky ve prospěch spontánního kvašení. A z kalendáře zmizela pevná data zahájení prodeje vín.
Veltlínské zelené a Ryzlink rýnský – přesně tak, jak si je rádi vychutnáváme i my. O to nám všem jde. Jsme Katja a Joe Fischerovi.
Všechna naše vína jsou organická a v tuto chvíli přecházíme na biodynamickou produkci. Je to proto, že chceme s oblastmi, které dávají našim vínům jejich osobitost – s vinicemi Kirnberg, Kreuzberg, Frauenweingärten a Mugler v Rossatzu a Rührsdorfu – zacházet co nejpečlivěji. Vinice jsou definovány chladným vzduchem z kopcovitých lesů Dunkelsteinerwald a vyváženým vlivem Dunaje.
Využíváme spontánní fermentaci a naše vína zrají buď ve velkých sudech nebo malých 500 litrových sudech.