Argentinská vína
Argentina je jednou z nejvýznamnějších vinařských zemí Nového světa a soupeří s Chile o pozici největšího producenta vína v Jižní Americe. Vysoké nadmořské výšky ve východních Andách daly vzniknout vysoce kvalitnímu vinařskému průmyslu.
Zdejší terroir se skutečně dobře hodí pro všudypřítomný Malbec. Argentinský Malbec je charakteristicky jasný a intenzivní, s květinovými tóny a chutí tmavého ovoce.
Tři čtvrtiny argentinské produkce vína se odehrává v Mendoze. Tady Malbec představuje 85 procent vyrobeného vína z této odrůdy vyrobené v celé zemi.
Kromě své vlajkové lodi hroznů Malbec se Argentina může pochlubit také významnou výsadbou odrůd Cabernet Sauvignon, Chardonnay a Bonarda.
Vinice v regionu Mendoza dosahují až 1 500 m (5 000 stop) nad mořem. Zvýšená úroveň slunečního záření a velké denní kolísání teploty způsobují dlouhé a pomalé zrání, což vede k vyváženému obsahu cukrů a kyselosti v hroznech. Poloha Mendozy ve srážkovém stínu And znamená, že je zde málo srážek a zavlažování je efektivně zásobováno andskou vodou.
V Argentině jsou také některé vinařské oblasti blíže k pobřeží Atlantiku než k vysokým vrcholkům And. Patagonie na jihu země je nyní domovem dvou oblastí: Rio Negro a Neuquen, jejichž chladnější podmínky jsou vhodné pro výrobu vín z Pinot Noir.
Argentina má dlouhou vinařskou tradici a vína se zde vyrábějí již od 16. století – zpočátku španělskými misionáři a později italskými osadníky. Až donedávna byla argentinská vína výhradně pro domácí trh, založená většinou na vysoce výnosných odrůdách Criolla Grande a Cereza.
Za posledních 20 let však producenti vína v zemi zvýšili úroveň kvality a úspěšně upevnili mezinárodní exportní trh. Argentina se v předběžném roce 2021 umístila na sedmém místě co se týče exportu na světě.