Valpolicella
Valpolicella je nejznámější oblast červených vín ve vinařské oblasti Veneto na severovýchodě Itálie. Snadno pitelná přitažlivost běžného červeného Valpolicellu je spojena s prestiží jeho silného a intenzivně ochuceného protějšku Amarone della Valpolicella.
Valpolicella - povolené odrůdy hroznů
Vína musí obsahovat 45 až 95 procent Corvina a/nebo Corvinone, 5 až 30 procent Rondinella a až 25 procent ostatních povolených červených hroznů. Z posledně jmenovaných nemůže žádný hrozen překročit 10 procent.
Podzóna Valpolicella Classico
Zóna Classico tvoří západní čtvrť širšího regionu Valpolicella, sousedící s Bardolino. Nejlepší Classico terroir se nachází na severu, kolem vesnic Fumane, Marano a Negrar. Kopce se zde zvedají více než 600 metrů (2000 stop) do čerstvého subalpského vzduchu. Poskytují mozaiku svahů směřujících do všech směrů a využívající naplno severoitalské slunce.
Passito, Amarone, Recioto, Ripasso
Protože standardní vína z Valpolicella tradičně inklinují k lehčímu konci spektra, místní vinaři používají různé techniky, aby dosáhli větší hloubky a komplexnosti ve svých cuvee. Standardní Valpolicella je zcela odlišná od okresních vín Ripasso, Amarone („velké hořké“) a Recioto („malé ucho“).
Metody passito a ripasso byly tak úspěšné, že obě techniky nyní mají vyhrazené označení DOC nebo DOCG. U vína passito - Amarone nebo Recioto della Valpolicella DOCG - se hrozny suší týdny nebo dokonce měsíce před kvašením, během kterých se jejich přirozené cukry a chutě dostatečně koncentrují, aby vznikla hlubší a alkoholičtější vína.
Metoda Valpolicella Ripasso – udělený status DOC v roce 2007 – spočívá v „znovu pasování“ (znovu fermentování) hroznů passito standardním vínem Valpolicella. To vytváří hlubší, charakterově zatížený výsledek.
Valpolicella Superiore
Víno Valpolicella Superiore musí dosahovat objemu alkoholu 12 procent, ve srovnání s 11 procenty u standardního rosso. Superiore také musí před propuštěním zestárnout 12 měsíců.