Bordeaux
Historie vinařské oblasti Bordeaux sahá až ke starým Římanům, kteří byli prvními lidmi, kteří pěstovali, vysazovali vinice a produkovali víno z Bordeaux. Další krok v historii vytváření vinařské oblasti Bordeaux se odehrál v roce 1152, kdy se dědic vévodství Akvitánie, známý jako Eleonora Akvitánie, oženil s budoucím anglickým králem Jindřichem Plantagenetem. Bordeaux pak bylo pod anglickou kontrolou více než 300 let až do konce 100 leté války.
Víno mělo prestižní klientelu včetně Thomase Jeffersona v době, kdy byla sladká bílá vína populárnější než suchá červená vína. Kromě toho bylo v 18. století oblíbené Rosé, zejména u Angličanů, kteří mu říkali „claret“ („klair-ette“) kvůli průsvitné červené barvě vín. Až v polovině roku 1800 se červená vína z Bordeaux stala známější z tohoto regionu.
Dramatickým momentem této transformace byl oficiální výnos, který klasifikoval nejlepší producenty té doby. Tato klasifikace, nyní považovaná za „klasifikace z roku 1855“, identifikovala nejlepší vinařství v regionu a zařadila je na 1 až 5. Klasifikace se nezměnila (kromě jedné úpravy), i když v regionu je mnohem více výrobců, kteří vyrábějí vynikající vína. Naštěstí, pokud znáte regiony Bordeaux, můžete najít skvělá vína, aniž byste museli nakupovat podle Cru Classification. V naší nabídce právě takováto vína najdete, která chutnají lépe než některá Grand Cru vína ale jsou za cenu dost nižší.
Více než 86 % vín z Bordeaux jsou červená vína vyrobená z Merlot, Cabernet Sauvignon a Cabernet Franc. Oba hrozny pocházejí z Bordeaux. Nezapomínejme na bílé vyrobené Sauvignon blanc a Semillion pro suchá i sladká vína ze Sauternes.