5% sleva pro registrované zákazníky? Máme ji pro vás připravenou! Týká se všech našich vín, vyjma již zlevněných v aktuálních akcích.

Prosecco Conegliano Valdobbiadene

Mapa prosecco Conegliano

Velmi oblíbené a vyhledávané Prosecco vzniklo v malé oblasti nacházející se mezi Conegliano a Valdobbiadene.

Vinná réva se v těchto kopcích pěstovala již před třemi sty lety. Dnes je sláva Prosecco Superiore známá po celém světě. Kde ale roste a dozrává réva, která dává život Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG?

Součástí DOCG je 15 obcí: Cison di Valmarino, Colle Umberto, Conegliano, Farra di Soligo, Follina, Miane, Pieve di Soligo, Refrontolo, San Pietro di Feletto, San Vendemmiano, Susegana, Tarzo, Valdobbiadene, Vidor a Vittorio Veneto.

Označení je pojmenováno po Conegliano, hlavním městě kultury a malebném kraji Valdobbiadene. Conegliano Valdobbiadene Prosecco se vyrábí z hroznů Glera ( minimum celkového množství je 85 % ). Tato réva zaručuje základní strukturu vína Prosecco a zbývajících 15 % můžou tvořit odrůdy révy, jako je Glera lunga, Verdiso, Perera, Bianchetta trevigiana a nakonec i Pinot a Chardonnay.

Hrozny se sklízejí v oblasti Conegliano Valdobbiadene téměř výhradně ručně.

Sklizeň začíná, když hrozny dosáhnou plné zralosti. Jakmile se dostanou do sklepa, hrozny se lisují, aby se extrahoval mošt (hroznová šťáva). Hroznová šťáva se nechá odležet v ocelových tancích. Pevné částice ( kal) se přitom usazují na dně a oddělují se od čiré části. V tomto okamžiku se obě části od sebe oddělí a začne alkoholové kvašení.

Po přidání vybraných kvasinek začíná fermentace. Kvasinky (jednobuněčné organismy) se živí cukrem v mladině a produkují alkohol. Teplota moštu se pohybuje kolem 18-20° C a proces kvašení pokračuje asi 15-20 dní. Po tomto kroku začíná druhá fermentace , která probíhá v tlakových ocelových nádobách. Na konci procesu perlení (prise de mousse) následuje období zušlechťování v rozmezí jednoho až tří měsíců, po kterém je možné sekt ochutnat.

Většina Conegliano Valdobbiadene Prosecco se prodává jako šumivé víno. Použitá perlivá metoda je metoda Martinotti známá také jako italská, nebo Charmatova metoda. Jakmile je šumivé víno hotové, stáčí se do lahví a je připraveno ke konzumaci.

Sklízení hroznů v oblasti Conegliano Valdobbiadene