Sassicaia 2013
"Sassicaia 2013 je prostě nádherná a kvalita udělala skok vpřed. Vůně a chutě jsou ještě preciznější a transparentnější, na patře je nádherná harmonie a nenucenost a jsou tu ještě jemnější a dokonalejší třísloviny." na tomto víně. Podle mého spoluhostitele byl ročník Priscilla Incisa Della Rocchetta 2013 „rekordním ročníkem pro Sassicaia.“ Carlo Paoli dodává: „jaro přišlo brzy, ale bez přebytečných věcí, léto začalo pomalu a bylo horké jen 20 dní a oni začali sklizeň Cabernet Sauvignon v polovině září. Všechno bylo pomalé, klidné a krásné." Rok 2013 je na začátku svého pitného okna a pije krásně, ale má před sebou ještě dlouhou dobu."DECANTER
"Báječná struktura pro Sassicaiu s mocnými, leštěnými, žvýkacími taniny a zralým, jemným ovocem. Aroma borůvky, černého rybízu, rozmarýnu a levandule. Plné tělo, jasná kyselina a pikantní závěr. Šťavnaté a živé. "JAMES SUCKLING
"Vůně červeného bobulového ovoce, cedru a lehkého koření vedou k této oslnivé červené. Živé patro je nabité jemností a přináší jasně červený rybíz, červenou malinu, bílý pepř a sekanou bylinku spolu s jasnou kyselinkou a pevnými, leštěnými taniny. Bezvadně vyvážené, je nabitý elegancí, energií a intenzitou, ale je stále mladý, takže mu dejte čas, aby se plně rozvinul.“WINE ENTHUSIAST
- Wine Classics: Supertuscan
- Grape Varieties: 80% Cabernet Sauvignon, 20% Cabernet Franc
- Cultivation: conventional
- Expansion: 24 months 30/70 new/used barrique
- Filtration: no
- Closure: natural corks
- Serving temperature: 18-20 °C
- Alcohol content: 13,50 % vol
- Storage potential: 2040+
- Allergens: contains sulphites
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Tenuta San Guido je výsledkem velmi dlouhé tradice a etického poselství předávaného z generace na generaci. V průběhu let vedly odhodlání a oddanost aktivitám společnosti k mnoha úspěchům: Sassicaia v odvětví vína, Razza Dormello Olgiata v chovu plnokrevných koní a Rifugio Faunistico Padule di Bolgheri na ochranu přírody a divoká zvěř.
Marchesi Incisa della Rocchetta patří mezi protagonisty italských dějin od raného středověku do úsvitu baroka a dále. Mario Incisa della Rocchetta se narodil v Římě v roce 1889 z piemontské rodiny. Při studiu zemědělství v Pise se u něj okamžitě vyvinul silný sklon k agronomii a již ve dvacátých letech snil o nalezení dokonalosti v zemědělství a respektu k zemi. Do Maremmy se přestěhoval na počátku čtyřicátých let, poté, co se v roce 1930 oženil s Clarice della Gheradesca, potomka jedné z nejstarších rodin v Toskánsku, rodiny hraběte Ugolina, o níž se zmiňuje Dante v Božské komedii. Marchese si okamžitě uvědomili, že to bude jeden z nejneobvyklejších biotypů ve středomořské Evropě a začali experimentovat s některými francouzskými odrůdami vinné révy. Dospěl k závěru, že Cabernet „má kytici, kterou hledal“, přestože je tak vzdálený toskánské a piemontské tradici Sangiovese a Nebbiolo. Tak díky prvním roubům, které dostal od vévodů Salviati z Migliarina (poblíž Pisy) na počátku 40. let 20. století, a vysadil první vinici Cabernet Sauvignon v kopcích, které se mírně svažují od pevnosti Castiglioncello k moři. Ve skutečnosti víme, že kromě Cabernetu (Sauvignon a Franc) byla odrůda hroznů použitá při první výsadbě různorodá a sahala od Canaiolo přes Ciliegiolo až po bílé hrozny. Hromadná selekce, zaměřená na výhradní použití Cabernet Sauvignon, proběhla teprve nedávno, mezi lety 1960 a 1968.
Od roku 1945 do roku 1967 zůstala Sassicaia (hlavní víno vinařství Tenuta San Guido) přísně soukromým produktem, vyhrazeným výhradně pro rodinu a přátele. Jako první se na trhu objevil ročník 1968.
„Tenuta San Guido je pro mě kulturním a přírodním dědictvím, které je třeba zachovat a předat dalším generacím. Tady mám pocit, jako by čas nikdy neuplynul, ale nic nestálo, všechno je živé“ Priscilla Incisa