5% sleva pro registrované zákazníky? Máme ji pro vás připravenou! Týká se všech našich vín a balíčků v ceně do 700 Kč, vyjma již zlevněných v aktuálních akcích.

Cava

Španělská odpověď na Champagne, Cava (podobně jako její francouzský protějšek) pokrývá všechny možné úrovně kvality, ale alespoň na papíře může mít mnohem širší geografické rozšíření.

Zatímco původní Cavas se vyráběly výhradně v Katalánsku, moderní Cava mohou pocházet z různých částí Španělska. Aragon, Navarra, Rioja, Pais Vasco, Valencie a Extremadura mají specifické vymezené oblasti, které se kvalifikují pro DO. Ve skutečnosti pochází z těchto oblastí méně než 10 procent vína Cava.

Srdce výroby Cava zůstává do značné míry v Katalánsku, konkrétněji ve městě San Sadurní de Noya. Nicméně všechny rozptýlené oblasti Cava sdílejí podobnosti klimatu, převážně středomořské, s mírnými srážkami. Většina vinic leží ve výšce kolem 200-300 metrů (650-985 stop), i když některé dosahují 800 m (2 625 stop).

Odrůdy hroznů Cava
Tradiční odrůdy hroznů používané v Cava byly Macabeo, Parellada a Xarel-lo. Nyní se používají také hrozny šampaňského Chardonnay a Pinot Noir.

Macabeo tvoří asi polovinu typické směsi Cava – ne kvůli své chuti (je docela nevýrazná), ale proto, že představuje pojistku vinařství. Réva Macabeo pučí poměrně pozdě na jaře, což zajišťuje, že jejich květy a hrozny jsou v bezpečí před ranými mrazy.

Zajímavé, lehce zemité chutě, které Cavu odlišují od většiny Champagne, jsou obecně připisovány hroznům Xarel-lo. Pinot Noir a Monastrell se používají k vnesení červeného pigmentu a hloubky chuti do Cava Rosado, které může být také označeno jako Cava Rosé. Grenache, Malvasia (někdy nazývaná Subirat) a Trepat jsou také povoleny k použití v Cavě od Consejo Regulador vinařského úřadu, ačkoli druhý je povolen pouze v rosádových vínech.

Úrovně sladkosti cavas
Jsou klasifikovány do následujících kategorií (ve vzestupném pořadí sladkosti):

Brut Nature: Obsahuje 0-3 gramy na litr zbytkového cukru tam, kde do láhve nebyl přidán žádný cukr.
Extra Brut: 0-6 gramů na litr zbytkového cukru
Brut: 0-12 gramů na litr zbytkového cukru
Extra Seco (také – kontraintuitivně – označované jako Extra Dry): 12-17 gramů na litr zbytkového cukru
Seco (také označované jako Dry): 17-32 gramů na litr zbytkového cukru
Semi-Seco (Semi-Dry): 32-50 gramů na litr zbytkového cukru
Dulce (Sladké): Více než 50 gramů na litr zbytkového cukru

5BE892E9 64D4 4DFD B483 2552F4EA5436
Bio
269 Kč
Kód: 656
D76A166A 9733 48F9 8472 54FD16978BA0
269 Kč
Kód: 1010
16CB00B6 5965 4239 8863 EF48B67C3923
269 Kč
Kód: 1009
VITA VIVET ROSE
249 Kč
Kód: 914
4 položek celkem