Champagne
Pro mnohé, ztělesnění šumivých vín, zůstává šampaňské celosvětovým nositelem standardů pro tento styl, ačkoli region pokrývá širokou škálu stylů a cenových bodů.
Champagne je název nejslavnějšího šumivého vína na světě, označení, pod kterým se prodává, a francouzské vinařské oblasti, ze které pochází. Mezi jeho hlavní odrůdy patří Pinot Noir, Pinot Meunier a Chardonnay.
Styly šampaňského
V závislosti na tom, jak přesně je šampaňské vyrobeno, může mít některou z různých forem. Klíčové styly šampaňského se liší svou barvou, sladkostí, základními odrůdami hroznů a tím, zda se jedná o produkt z jednoho ročníku nebo z několika (Non-Vintage).
Bílé champagne mohou být buď Blanc de Noirs (vyrobené z hroznů s černou slupkou), Blanc de Blancs (vyrobené z hroznů se zelenou slupkou) nebo obyčejné Blanc (vyrobené z libovolné kombinace povolených odrůd). Růžové šampaňské Rosé se vyrábí buď přidáním červeného vína do bílé směsi nebo někdy fermentací šťávy v kontaktu se slupkou. Všechny tyto druhy se dodávají s různou mírou sladkosti – ne nutně výsledkem zbytkového cukru, ale díky přidání dávky těsně před konečným stáčením vína.
Šampaňské Grand Cru a Premier Cru Champagnes jsou ty, které se vyrábějí z těch nejlepších a nejlépe hodnocených vinic v regionu. Nicméně, branding je v Champagne tak důležitý, že Maison (producent) má přednost před apelačními tituly a takovými poctami jako Grand Cru a Premier Cru.
Produkční proces
Výrobní proces šampaňského je podobný jako u jiných vín, ale zahrnuje další (a životně důležitou) fázi, během níž je v láhvi zahájeno druhé kvašení přidáním kvasinek a cukrů. Právě to vytváří bublinky oxidu uhličitého zodpovědné za pop a jiskru, které jsou symboly šampaňského.
Vyberte si z naší nabídky champagne a ochutnejte vína ze dvou vinařských domů ale vlastněné jednou rodinou. Francois Chaumont a Michel Littiere jsou totiž manželé, které spojuje láska k champagne.