Sangiovese

Sangiovese je nejrozšířenější odrůda v Itálii a zejména v Toskánsku. 

Sangiovese se pěstuje ve střední Itálii po generace, i když nedávný výzkum révy vinné naznačuje, že odrůda není tak stará, jak se kdysi myslelo. Kvalita vína Sangiovese může být notoricky proměnlivá. Ale v 80. letech 20. století zaznamenaly drasticky zlepšené techniky výroby vína významný posun směrem ke kvalitě.

Sangiovese je obecně ceněno pro svou kyselou strukturu, pevné třísloviny, pikantní charakter a aroma tmavých třešní.

V Chianti musí Sangiovese tvořit 70 procent směsi (75 v subzóně Senesi). U Chianti Classico se minimum zvyšuje na 80 procent.

Kategorie Toscana IGT vedená takzvanými „Super Tuscans“ umožňuje vinařům větší svobodu při míchání původních italských hroznů (hlavně Sangiovese) s Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc a Merlot. 

701823FC 381F 4547 A5B2 B3E4906BA350
379 Kč
Kód: 692
3ED2F48D 22B9 4AF7 B419 4E758F2620B9
299 Kč
Kód: 691
2 položek celkem