Sangiovese
Sangiovese je nejrozšířenější odrůda v Itálii a zejména v Toskánsku.
Sangiovese se pěstuje ve střední Itálii po generace, i když nedávný výzkum révy vinné naznačuje, že odrůda není tak stará, jak se kdysi myslelo. Kvalita vína Sangiovese může být notoricky proměnlivá. Ale v 80. letech 20. století zaznamenaly drasticky zlepšené techniky výroby vína významný posun směrem ke kvalitě.
Sangiovese je obecně ceněno pro svou kyselou strukturu, pevné třísloviny, pikantní charakter a aroma tmavých třešní.
V Chianti musí Sangiovese tvořit 70 procent směsi (75 v subzóně Senesi). U Chianti Classico se minimum zvyšuje na 80 procent.
Kategorie Toscana IGT vedená takzvanými „Super Tuscans“ umožňuje vinařům větší svobodu při míchání původních italských hroznů (hlavně Sangiovese) s Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc a Merlot.