Frankovka
Frankovka je velmi stará odrůda, která pochází pravděpodobně z Rakouska, ale říká se, že její původ může být i v Německu, ve Francii nebo také ve Slovinsku
Barva vína obvykle bývá sytá, intenzivní rubínová.
Vůně vína obsahuje ovocné tóny připomínající švestky, třešně nebo lesní ovoce jako jsou třeba ostružiny. V pozadí obvykle najdeme tóny černého koření.
Chuť vína obvykle bývá plná, bohatá a extraktivní s vyšší tříslovinou, která předurčuje Frankovku k dlouhodobé archivaci. Tím se také stává krásně hebkou a měkkou.
Víno a jídlo V závislosti na ročníku může být Frankovka vhodným vínem pro každodenní spotřebu nebo také vínem, které se skvěle hodí k tradiční české kuchyni. Vyzkoušejte jí k pečeným masům, k huse, kachně, ke zvěřině nebo k jakémukoliv guláši.