Primitivo
Primitivo je modrá hroznová odrůda známá pro výrobu inkoustově tříslových vín, zejména Primitivo di Manduria a jeho přirozeně sladké varianty Dolce Naturale. Ačkoli se vedou sporné a dlouhodobé debaty o geografickém původu odrůdy, není pochyb o tom, že dnešní domov Primitivo je v jižní Itálii, zejména v Puglii.
Klasické víno Primitivo má vysoký obsah alkoholu a tříslovin, intenzivně chutné a sytě zbarvené. V Primitivu se často vyskytuje jistá hořkost, která v kombinaci s jeho strhujícími taniny znamená, že často potřebuje několik let v láhvi nebo sudu.
Název Primitivo se překládá zhruba jako „raný“ (zde je zřejmá souvislost s Tempranillo, což ve španělštině znamená totéž) a odkazuje na povahu odrůdy s raným zráním. Člověku by se dalo odpustit, když si myslel, že hrozno bylo nějakým způsobem "primitivní", možná méně rafinované než jiné odrůdy hroznů.
Primitivo se hodí k vydatným pokrmům, klasickým partnerem by bylo na rožni pečené pugliánské jehněčí. Čočkový nebo fazolový guláš, vařený v Primitivo a podávaný se slaninou, je dalším chutným pokrmem s příchutí jižní Itálie.