5% sleva pro registrované zákazníky? Máme ji pro vás připravenou! Týká se všech našich vín a balíčků v ceně do 700 Kč, vyjma již zlevněných v aktuálních akcích.

Crémant

Šumivá apelace Crémant d'Alsace, založená v roce 1976, se během 20. století rozrostla a stala se druhou hlavní kategorií šumivých vín ve Francii (po Champagne).

Crémant d'Alsace je označení pro šumivá (methode traditionalelle) bílá a růžová vína z oblasti Alsaska v severovýchodní Francii.

Označení, které bylo představeno v srpnu 1976, nyní představuje přibližně jednu čtvrtinu produkce regionu – asi 45 milionů lahví ročně, oproti 31 milionům v roce 2009. Kromě šampaňského (240 km/150 mil na západ) je to dominantní francouzská apelace šumivých vín, s více než polovičním výkonem všech vín Crémant.

Výroba
Stejně jako u všech francouzských označení Crémant se k výrobě Crémant d'Alsace používá tradiční metoda. Vína musí zrát minimálně devět měsíců na kalech, aby byla zajištěna určitá úroveň komplexnosti.

Toto zrání na kalech přináší vínům toastový, ořechový, někdy pazourkový charakter. 

Odrůdy hroznů
Crémant d'Alsace white může být víceodrůdové směsi – což je případ velké většiny – nebo vyrobené z jednoho hroznu, jehož identita může být uvedena na etiketě. Odrůdy vinné révy povolené pro bílé Crémant d'Alsace jsou ty, které jsou povoleny podle standardních zákonů o apelaci Alsaska – Ryzlink rýnský, Rulandské šedé, Rulandské bílé, Rulandské modré a Auxerrois – stejně jako Chardonnay.

Rulandské bílé se nejčastěji používá jako základní odrůda a Rulandské šedé a Ryzlink rýnský se často používají pro přidání bohatosti a elegance. Hrozny používané k výrobě vín musí pocházet z vinařské oblasti Alsasko, jak byla vymezena v roce 1945.

U růžových vín Crémant d'Alsace je Pinot Noir jedinou povolenou odrůdou. 

8A8FB209 0DD7 485B 8FED 5129FDE9CE03 Kód: 951
1 položek celkem